8. разред

Припрема за 1. тест (осцилације и таласи, светлосне појаве – 1. део):

1. Потенцијална енергија куглице масе 11 g која осцилује на еластичној опрузи, у амплитудном положају износи 0,37 J. Коликом брзином та куглица пролази кроз равнотежни положај?

2. Фреквенција осциловања електричне тестерице је 300 Hz. Колики је период њеног осциловања? Колико осцилација начини тестерица у току једног минута?

3. Период осциловања клатна на зидном часовнику је 0,18 s. После колико времена ће клатно извршити 2000 осцилација? Колика је фреквенција његовог осциловања?

4. Осцилатор стигне за 0,5 s од амплитудног до равнотежног положаја. Колики су период и фреквенција осциловања?

5. Растојање између врха брега и дна најближе доље таласа је 9 m. Ако је честици, чије осцилаторно кретање преноси тај талас, потребно 0,25 s да дође од једног до другог амплитудног положаја, израчунати период, фреквенцију, таласну дужину и брзину тог таласа.

6. Предмет је постављен испред издубљеног сферног огледала на 1,2 m од темена огледала. Где ће се налазити његов лик ако је полупречник огледала 40 cm?

7. Сијалица је постављена на 40 cm испред издубљеног огледала. Њен стваран лик се формира на 4 пута већем растојању. Одреди жижну даљину огледала.

8. На коликом растојању од издубљеног огледала жижне даљине 1 m би требало поставити предмет да би се добио стваран лик чија је даљина 5 пута већа од даљине предмета? Колика је даљина лика?

Припрема за 2. тест (светлосне појаве – 2. део, електростатика):

1. Сочиво има жижну даљину f = 5 m. Колика је његова оптичка моћ?

2. Оптичка јачина сочива износи 4 диоптрије. Колика је његова жижна даљина?

3. Стаклени штап наелектришемо трењем помоћу свиле. после трења свила има вишка 32∙1011 електрона. Којом врстом је свила наелектрисана и коликом количином наелектрисања? (е = 1,6∙10-19 C )

4. Одредити рад који се изврши приликом преношења протона са једне металне наелектрисане плоче на другу. Плоче се налазе на растојању од 4 mm, а између њих постоји електрично поље од 400 N/C. Наелектрисање протона је 1,6∙10-19 C.

5. Три тачкаста наелектрисања q1 = – 0,2 µC, q2 = + 0,9 µC и q3 = – 0,3 µC леже на истој правој. Наелектрисање q2 налази се између наелектрисања q1 и q3 на растојању 1 m од q1 и 0,5 m од q3. Нацртај слику и на њој нацртај силе које делују на наелектрисање q2 и израчунај резултујућу силу на наелектрисање q2. Константа сразмерности је k = 9 ∙ 109 Nm2/C2

Припрема за 3. тест (електрична струја):

1. Два отпорника 0д 10 Ω и 15 Ω су везана редно. Колики је напон на другом отпорнику, ако је напон на првом 2,5 V?

2. Два отпорника су везана паралелно. Отпор једног од њих је 9 Ω и кроз њега протиче струја јачине 0,5 А. колики је отпор другог, ако кроз њега протиче струја јачине 0,75 А?

3. На електричној сијалици пише: 220 V/ 75 W.

а) Шта ови подаци представљају?

б) Колика је јачина електричне струје када је она укључена у струјно коло?

в) Колики је отпор нити сијалице?

4. Колику електричну енергију у kWh утроши рингла електричног шпорета, ако је њен отпор 30 Ω и ако је укључена на напон 220 V током 1 h? Колику енергију потроши за месец дана?

5. Електрични шпорет прикључен је на напон од 380 V. Спирални грејач направљен је од цекаса и укупне је дужине 19,7 m и попречног пресека 1,5 mm2. За које време је та рингла потрошила 95 kWh електричне енергије? Специфични отпор цекаса је 1,1∙10-6 Ωm.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s